Instytut Agronomiczny Fertrico

Instytut Agronomiczny Fertrico

Przed wstąpieniem na rynek żywności musi ona przejść sporo pomiarów oraz dopełniać stosowne wytyczne. Bez nich nie mamy nawet co fantazjować o wejściu własnego produktu. Uprawy rolne wykorzystują wiele specyfików ochrony roślin broniących przed szkodnikami oraz groźnymi warunkami. I owe środki także należy przebadać, a zwłaszcza ich wpływ na żywność. Zajmuje się tym Instytut Argonomiczny Fertico. Przeprowadza on doświadczenia z działu diagnostyki skuteczności środków ochrony roślin oraz ich fitotoksyczności. Opiniuje plony, badając ich wielkość, kolor, ordzawienie owoców, ich twardość oraz ilość cukrów. Kooperuje przede wszystkim z ogromnymi koncernami chemicznymi. Na stronie zapoznamy się z propozycją, w której znajdują się: badania fizykochemiczne ziemi, wody, tkanek roślinnych, doświadczenia mikrobiologiczne żywności, badania analityczne resztek pestycydów w żywności, badania molekularne oraz badania polowe. Na stronie przekazuje pliki do pobrania: formularze zleceń oraz instrukcje pobierania próbek. Badania wykonywa na terenie całego kraju, natomiast oddziały ma w trzech punktach: w Błędowie, w Błoniu oraz w Jarocinie. Posiada legalne upełnomocnienia, dzięki czemu rezultaty analiz mogą być wykorzystane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w celu ewidencji środków ochrony roślin. W zakładce Doradztwo możemy dowiedzieć się więcej o skutkach prowadzonych doświadczeń oraz ich zamysłach. Odszukamy tutaj dodatkowo odpowiedzi na pytanie, jak uniknąć błędów, otrzymując samodzielnie próbki dedykowane do analizy.


Ocena: 3/5 (1 głosów)  


Szczegóły wpisu:


Odwiedziny botów:
  • googlebot: 4 (ostatnio: 28.04.2022 05:45:19)

Podlinkuj wpis:

Tags: , , ,

Dodaj komentarz